Osoite

Tossavanlahdentie 452, 72600 Keitele

Puhelin

050-313 5522

Vertaistuki

Henkan tarina

Olen 43-vuotias. Takanani on rankka päihdehistoria, joka alkoi jo yläasteikäisenä ja jatkui siihen saakka, kunnes pääsin Koutakodille päihdekuntoutukseen kesällä 2020.

Raitistuin saamani tuen avulla. Olin kuntoutuksessa 3 kk ja sen jälkeen tukiasukkaana 7 kk. Vanhat tuomiot sain suorittaa yhdyskuntapalveluna Koutakodilla.

Pääsin työkokeilun kautta työllistymään. Nyt olen kiinteistönhoitajana täällä töissä.

Tämä työ on todella hyvä myös vertaistukinäkökulmasta, päivittäin tulee keskusteltua asiakkaiden, saan vinkkejä raittiina pysymiseen ja saan jakaa omia kokemuksiani. Nautin tästä työstä, en olisi ikinä uskonut odottavani seuraavaa työpäivää.

Olen joka päivästä kiitollinen kaikille ihmisille, jotka mahdollistivat ja ovat tukeneet raittiuden matkalla, myös itselle!

Miran tarina

Saavuin Koutakotiin vuonna 2020 kesäkuussa ristiriitaisissa tunnelmissa. Olin ennakkoluuloinen ja epäileväinen, ajatellen ettei kukaan voisi minua auttaa. Samaan aikaan olin kuitenkin innoissani, tietäen saavani apua alkoholismiini. Vastaanotto, niin henkilökunnan, kuin vertaisteni toimesta oli avoin ja asiallinen. Kuntoutuksessa vallitsi avoimuuden ja luottamuksen henki, jonka vuoksi oli rohkeutta olla haavoittuneena kaikkien edessä.

Koutakoti otti minut yksilönä vastaan, huomioiden kaikki haasteeni ja vahvuuteni. He kannustivat minua vahvistamaan vahvuuksiani ja auttoivat käsittelemään tunteeni. Vastoin silloisia sääntöjä, rakastuin toiseen kuntoutujaan ja muodostimme suhteen. Koutakodissa vallitseva ymmärrys tunteille ja meidän suhtautumisemme omaan kuntoutumiseemme, jousti tästä säännöstä.

Kuten sanoin, kohtaavat ihmiset yksilöinä.

Koutakodin avulla sain elämäni kuntoon ja löysin itseni uudelleen. Opin kehittämään vahvuuksiani ja ymmärtämään heikkouksiani sekä elämään täysillä ilman alkoholia. Pakko myös korostaa, kuinka vertaistuella oli myös huomattava vaikutus elämääni. Kuunnellessani muiden kokemuksia ja jakaen omiani, auttoi minua ymmärtämään enemmän itseäni ja alkoholismiani.

Vietin Koutakodissa 8 viikkoa, itkien, nauraen ja kasvaen. Se Mira, joka meni kuntoutukseen kesällä 2020, on uudistunut toiseksi Miraksi, joka lähti kuntoutuksesta elokuussa 2020 ja joka kirjoittaa tätä kaksi vuotta myöhemmin.

En olisi saanut elämääni kuntoon ilman Koutakotia.

Kiittäen: raitis, rakastunut ja onnellinen Mira

Kokemusasiantuntijan tarina

Ensimmäinen kosketukseni päihteisiin tuli lapsuuden ystävien kanssa kaksitoistavuotiaana. Mieleen jäi se häpeän, ahdistuksien ja kaikkien estojen täydellinen katoaminen. Oli saatava lisää tuota autuasta tiedottomuutta, joka vei pois kaikista negatiivisista tunnetiloista. Olin koukussa, pahasti.

Neljätoistavuotiaana mukaan tuli kannabis, seitsemäntoistavuotiaana kovemmat huumeet ja käyttö oli päivittäistä. Kahdeksantoistavuotiaana alkoi suonensisäinen käyttäminen ja vankilakierre, joka jatkui päivittäisen päihteiden käytön kanssa seuraavat kaksi vuosikymmentä. Useita katkaisuhoitoja ja kuntoutuksia vankilatuomioiden lisäksi. Joitakin vuosia raittiina -ja jälleen takaisin huumemaailmaan. Täydellinen lopettaminen ja tavallisessa arjessa eläminen tuntui mahdottomalta ja kaukaiselta ajatukselta, joka ei kuulu minun elämääni.

Kehitykseni nuorena teini-ikäisenä oli jäänyt kesken ja olin hajottanut psyykeeni vuosien huumeiden käytöllä. En ajatellut tai tuntenut normaalilla tavalla ja juuri kyvyttömyys tulla toimeen itseni kanssa ajoi minut toistuvasti hakemaan huumeista helpotusta jatkuvaan ahdistukseen sekä kroonisiin pelkotiloihin, joista kärsin vuosia. Olin itsekeskeinen, manipuloiva ja muita hyväksikäyttävä epärehellinen nisti.

Syy, miksi minussa lopulta heräsi todellinen halu muutokseen ei ole tärkeä. Tärkeää on se, että se halukkuus tuli. Aloin ymmärtää, että mikäli haluan saavuttaa pysyvän raittiuden, joka kantaa, on minun ensimmäisenä opittava tulemaan toimeen omien ajatusteni ja tunteideni kanssa. Silloin ei ole syytä hakea apua päihteistä ja elämä helpottuu, kun ei ole aina erilaisia tekosyitä, miksei pysty toteuttamaan normaalia elämää. Addiktio on pohjimmiltaan kuitenkin tunne-elämän sairaus, joka vaatii hoitoa. Sairaus, jonka kanssa oppii elämään, kun jaksaa hoitaa itseään vielä kuntoutuksen jälkeenkin. Tänään olen toipuva addikti, en nisti. Elän onnellista elämää elämän omilla ehdoilla ja otan mukisematta vastaan sen, mitä elämä eteeni heittää. Niin hyvät kuin huonotkin hetket. Hoidan sekä kuuntelen itseäni ja myös muita, sillä yksin en olisi ikinä selvinnyt.

Toipuminen on mahdollista, kun olet valmis tekemään töitä itsesi kanssa ja käyt ahkerasti sillä paljon puhutulla epämukavuusalueella. Sillä sieltä epämukavuusalueelta löytyy toipumiseen tarvittavat avaimet. Avaimet, joilla elämä vihdoin aukeaa kukoistavaan toipumiseen.

Kaitsu

Vertaistuki on oleellinen ja merkityksellinen asia kuntoutuksessa

Kuntoutujat kokevat toisten kokemuksien tuovan itselleen uskoa ja varmuutta omaan kuntoutukseen, päihteettömyyteen.

Kuntoutuksessa on eri vaiheissa olevia kuntoutujia samanaikaisesti, jolloin pidemmälle edenneet kuntoutujat voivat toimia tärkeänä vertaistukena vasta kuntoutukseen tulleille. Uskoa siihen, että omasta kaoottisuudesta voi päästä hiljalleen eteenpäin olemalla selvinpäin.

Vertaistuen merkitys tulee esille lähes jokaisen kuntoutujan antamassa palautteessa.

Käytössämme on myös kokemusasiantuntija, joka pitää ryhmiä Koutakodilla 1-2x/viikko. Hän pitää myös tarvittaessa yksilökeskusteluja kuntoutujille.

Asiakkaiden ajatuksia vertaistuesta:

Millaista on vertaistuki Koutakodilla:

 • Tehdään paljon porukalla
 • Toisten kanssa voi samaistua
 • Ei ole yksin asioiden kanssa

Mitä on vertaistuki:

 • Autetaan toista, tuetaan ja kannustetaan.
 • Kaikki ollaan samassa veneessä

Millainen vertaistukija olen:

 • Empaattinen, hyvä kuuntelija.
 • Löytää valoisan puolen
 • Arvostaa jokaisen näkökulmaa

Millaista vertaistukea toivon muilta:

 • Asiallista käytöstä
 • Saa olla oma itsensä

Mitä vertaistuen muotoja tiedät:

 • AA, NA, yksilö keskustelut, yhteisöhoito
Yhteystiedot

Ota meihin yhteyttä!

Mikäli tarvitset neuvoa tai apua, miten tulisi toimia, ota rohkeasti meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!

Puhelin

050-313 5522

Osoite

Tossavanlahdentie 452 72600 Keitele

Sähköposti

paihdepalvelu@koutakoti.fi

×